IAIDO - A kard útja

Ezt az ösi japán harcmüvészetet a 14. századtól gyakorolják a Busik IA-JUTSU néven. Ekkor a gyorsaság és a harci hatékonyság volt a legfontosabb. A Tokugawa sógunátus ideje alatt (Edo korszak) az országban az állandó belviszályok megszüntek, így békésebb idöszak vette kezdetét Japán történelmében. Ez teremtette meg, hogy a kardvívásnak fokozatosan elötérbe kerülhetett a szellemi oldala, amit IAIDO-nak neveztek el. Mivel ezt a harcmüvészetet egyedül gyakoroljuk, ezért nagy hangsúlyt kap a koncentrációs képesség és a test fölötti tökéletes uralom.
A IAIDO gyakorlás alapját a katák (rögzített formagyakorlat) adják, de megtalálható benne a párosan végrehajtott, BOKKEN-nel (fakard) történö gyakorlás, a SOTAI.
A IAIDO katákat négy fö részre lehet felosztani: NUKI TSUKE ( kard kivonása)
KIRI TSUKE (végso vágás)
CHIBURI (a kard megtisztítása)
NOTO (a kard hüvelybe helyezése)

A technikákat SEIZA-ban (hagyományos japán ülésmód), TATEHIZA-ban (egyik térd a földön, a másik felemeve) és állásban hajtjuk végre.
Jelenleg tíz nagyobb RYU-t tartanak nyilván, ebböl az egyik legjelentösebb, a MUSO SHINDEN RYU IAIDO iskola.
A IAIDO gyakorlásához szükséges felszerelések: KEIKO-GI, HAKAMA, IAI-TO (élezetlen gyakorló kard), BOKKEN (fakard).

„A Muso Shinden Ryu egy olyan Iai iskolát jelent, amelyet egy álombeli isteni látomás alapján hoztak létre.
Mint a legtöbb modern Iaido iskola, a Muso Shinden Ryu gyökereit is vissza lehet vezetni Hayashizaki Jinsuke Shigenobuig (1546-1621). 21 évesen elment egy Shinto szentélyhez, és ott töltött kb. 100 napot. Egy látomás alapján, amely álmában jelent meg, kifejlesztette a batto-technikákat (technikák, ahol az egyén kirántja a kardját, és ugyanazzal a mozdulattal lecsap). A stílusát Shimmei Muso Ryunak nevezte el.
Ez volt az elsö rendszerezett Iai-iskola (habár hasonló gyorsrántású technikákat már használtak a kenjutsu néhány régebbi iskolájában). Késöbb a tanítványai a stílust Shin Muso Hayashizaki Ryunak nevezték.
Nakayama Hakudo sensei (1873-1958) - egy ember aki életét a kendo és iaido tanulásának szentelte, - arra a következtetésre jutott, hogy a klasszikus müvészeteket újra kell értelmezni és a nagyközönség elé kell tárni, annak érdekében, hogy fennmaradhassanak a változó világban. Kialakította a Muso Shinden Ryu katákat az Omory ryu és Eishin ryu technikáit felhasználva. A karddal való edzést, már nem mint egy gyakorlati müvészetet hangsúlyozta, hanem egy módszerként, az egyén fejlesztésére. A kard többé már nem egy eszköz, amivel levágod az ellenfelet, hanem egy eszköz az én levágására.

vissza

Nakayama Hakudo

IAIDO edzési lehetöség: Hétfö 17:00-tól-18:00-ig és Kedd 17:30-19:30-ig
Helye: Gárdonyi Géza Általános Iskola, Kórház u. 13.
Érdeklödni: 06-20-244 27 58

Ma a Muso Shinden Ryu 3 kata sorozatból áll,
amelyek a gyakorlati tudásszintet is kifejezik:
- Shoden: 12 kata (11 seizából, 1 állásból)
az Omori ryuból származik
- Chuden: 11 kata (mind tate-hizából)
az Eishin ryuból származik
- Okuden ( tate-hizában és tachi wazaban )