Aikido története röviden
kattints

AIKIDO: az energia egységesítés útja
AI: egység vagy harmónia
KI: energia
DO: út vagy az elérés módja

Az AIKIDO napjainknak egy olyan BUDO irányzata melynek alapjai
mélyen a feudális Japánban gyökereznek. Célja egy egységesebb
ember elérése, a test és lélek edzésén keresztül.
Egy olyan önkifejezési forma, ahol a testünkön végzett munka segít-
ségével válik lehetségessé az egyén személyiségfejlödése. Így a tökéletes technika elsajátítása nem lehet a végsö cél, csak eszköze lélek (szellemiség) kifejezésének.

Az AIKIDO-t elsösorban a pusztakezes (tai-jutsu) technikáiról ismerik az emberek de ezek elsösorban a fegyveres így a kard és bot régen is alkalmazott elvein és annak használatán alapszik. A gyakorlásnak számtalan formáját használják…TACHI-WAZA (állásban) SUWARI-WAZA (térdelö helyzet) HANMI-HANDACHI-WAZA (egyik fél állásban másik térdelö helyzetben)TAI-JUTSU(pusztakezes)BUKI-WAZA (fegyveres)
Így az AIKIDO-n keresztül lehetöség van egy egészségesebb, kordináltabb test elérésére és annak hosszutávú megörzésére.

Az AIKIDO a széles technikai gazdagságán keresztül lehetövé válik megérteni a testünk müködését, ezek egyre szélesebb körü alkalmazását pl: járás, ülés, állás stb a testrészek egymáshoz viszonyított helyzetét azok újraértelmezését és müködésének egyre magasabb szintre emelését.

Az Aikido részét képezi az etikett. Aminek része az udvariasság és tisztelet az oktatóval, haladóbbakkal, és a velünk azonos szinten lévökkel. Így lehetövé válik a megfelelö szintü gyakorlás és kapcsolatteremtés. Ami pozitív hatással van a gyakorlás minöségére.

vissza